Znaš li što su farfalle, a što penne?
Koliko puta ti se dogodilo da na internetu ugledaš recept ili na jelovniku pročitaš naziv jela “tagliatelle vegetariana” ili “fusilli s bolognese umakom”? Znaš da je riječ o nekoj tjestenini, ali ne znaš o kojoj točno? Pročitaj članak u kojem ti predstavljamo sedam najpopularnijih vrsti tjestenine. Tako ćeš spremno dočekati svoj sljedeći kulinarski pothvat.
#Fuslli
Fusilli su tjestenina u obliku svrdla, pogodna za razne umake, a posebno se lijepo sljubljuju s bolognese umakom. Jednostavni su za kuhanje, ne lome se, zbog oblika su privlačni i djeci i odraslima. Zbog oblika su i jednostavni za pripremu, a kuhaju se između 10 i 12 minuta.
#Penne Rigate
Njihovo ime u Italiji ovisi o pokrajini iz koje dolaze, a kod nas ih zovemo penne. Imaju oblik malih valjčića. Idealni su za razne vrste umaka, a najčešće ih se servira uz jela koja imaju veće komadiće mesa ili povrća – kako radi vizualnog dojma, tako i radi boljeg sljubljivanja umaka i tjestenine.
#Farfalle
Farfalle su u obliku leptira ili leptir mašne. Tijesto je u sredini stisnuto, a na krajevima je nazubljeno. Zbog svog oblika, za ovu se tjesteninu kaže da u ustima stvara pravu malu gozbu. A i zabavna je za gledati, zar ne?😉
#Pipe Rigate
Pipe Rigate su svima poznati pužići ili makaroni. Ova tjestenina u obliku puževih kućica često se može pronaći na dječjim jelovnicima jer privlači svojim oblikom. Zabavna je i jer u šupljinama može zapeti malo umaka, što doživljaj čini još boljim. Tu vrstu tjestenine Amerikanci često korisne i za izradu mac ‘n’ cheesa.
#Conchiglie Rigate
Svima zabavne školjkice poznate su pod stručnim imenom conchiglie rigate. Osim što podsjeća na bezbrižno ljeto i toplo more, ova tjestenina, baš poput pravih školjki, u sebi skriva razne bisere – naravno, ovisno o umaku koji se s njom sljubljuje.
#Tagliatelle
Tagliatelle su jedna vrsta širokih rezanaca. Dolaze u više boja pa tako imamo tagliatelle verde, koje osim klasičnih sastojaka za izradu tijesta u sebi imaju i špinat i tagliatelle nero di seppia, koje u sebi imaju crnilo od sipe. Izvrsno se sljubljuju s raznim umacima, kao što su umaci gljiva ili povrća, ali i mesni umaci. Kad ih kupujemo u dućanu, izgledaju poput malih gnijezda ili smotuljaka, a kad ih skuhamo nalikuju na raspuštenu zlaćanu kosu. 😍
#Spaghetti
Jedna od najpoznatijih tjestenina su sigurno spaghetti (ili kako bismo mi rekli: špageti). Dolaze u raznim debljinama te su standardni dio smočnice gotovo svakog hrvatskog kućanstva. Izvrsno se slažu s bolognese umakom, milanese umakom i napoletana umakom. Vjeruje se da su ime dobili po malim uzicama. Spaghetti su nam pokazali da mogu biti i romantični, samo je važno s kime ih jedemo. Naravno, mislimo na Disneyev crtić Dama i Skitnica. 😍
Pridruži nam se!
Nadamo se da smo ti barem malo približili dio talijanske kulture. Svi znamo da je Talijanima tjestenina nešto sveto. Osim toga, možda ti na pamet padne i kakva ideja za kuhanje. Svaka od navedenih vrsti tjestenine ima svoje čari, tope se u ustima i zovu na još. Pridruži nam se i nastavi istraživati talijansku kulturu na našem tečaju talijanskog jezika. A do tada, dobar tek! 😉
Pridruži nam se!
Uštedi na telefonskom pozivu! Ispuni obrazac i naše simpatične savjetnice za upis uskoro će te kontaktirati!
Upotrebom ovog obrasca prihvaćaš pohranu i rukovanje tvojim podacima na ovoj mrežnoj stranici. Provjeri Pravila privatnosti.
Prvi saznaj za sve pogodnost i novosti, prijavi se na naš newsletter! A za sve ostalo prati nas na našem Facebook i Instagram profilu!😉