Gastronomska borba velikih kuhinja
Sve države romanskog govornog područja imaju svog konja za bitku u području gastronomije. Španjolci imaju paellu, Talijani paste i pizze na sto načina, Francuzi svoje bogatstvo sireva i jela, poput duck a l’orange, a ni Portugalci se nemaju zašto sramiti svojih jela i posebnog vina Porta… Borbe između tih velikih kuhinja traju već godinama, a i dalje nije donesena odluka koja je od njih najbolja. Nećemo ti reći koja je najbolja, ali ćemo ti predstaviti mali jelovnik koji uključuje specijalitete Italije, Francuske, Španjolske i Portugala. Razmisli i odaberi svog favorita!
#Ukusna jela zbog kojih ćeš još više zavoljeti Portugal
Kao i svaku pomorsku zemlju koja je tijekom prošlosti bila usmjerena na teritorijalna osvajanja i miješanje s drugim kulturama i civilizacijama, i Portugal najbolje opisuju različitost i utjecaji istoka i zapada. Mediteranska opuštenost, povoljna klima i ljubazni domaćini stvaraju poseban portugalski ugođaj koji je tako neodoljivo opojan. Riblji specijaliteti, slastice koje su spojevi agruma i caklastih šećernih preljeva, kvalitetna vina prepoznatljiva u cijelom svijetu, sirevi… Sve su to gurmanske radosti koje osim specifičnog prirodnog okruženja i zanimljive, bogate kulturne baštine pretvaraju Portugal u vrlo primamljivu destinaciju.
Caldo Verde
Riječ je o juhi od raštike i krumpira. Zaštitni je znak gastronomske ponude sjevernog Portugala. Na jelovniku je većinom petkom. Baza joj je krumpir i raštika, a uz nju se obično nudi i pikantna kobasica. Jednostavna je i nezahtjevna za pripremu. Probaj ju napraviti i javi nam svoj dojam! U slast!
Arroz de Tamboril
Riječ je o riži sa škampima. Zvuči neodoljivo, zar ne?😉 A i poznato, s obzirom na to da naše more također obiluje škampima. Možda su nama draži “škampi na buzaru” ili “škampi na gradele”, no treba probati sve. Još kad u jelo ubaciš mediteranske začine, dobivaš neodoljivo jelo koji svi obožavaju! Probaj pojesti samo jednu porciju!
Pastel de nata
Moramo spomenuti barem jedno jelo za naše sladokusce. Riječ je o ukusnim kolačićima od mlijeka, žumanjaka i brašna u lisnatom tijestu. Za ovaj desert svi su čuli, tako da planiraš li posjetiti Portugal, nemoj ga zaboraviti probati. Najbolje ga je kušati u četvrti Belem. Tamo se radi po tradicionalnoj recepturi opatica koje su ove kolačiće i osmislile. Nemoj nam zaboraviti javiti dojmove kad ih kušaš!
Ovo su samo neka od jela, koja ti preporučujemo da ih probaš kuhati ili kušaš kad si u posjetu Portugalu. Sigurni smo da nećeš požaliti. Osim toga, možeš nam se pridružiti i na tečaju portugalskog jezika i s drugim polaznicima podijeliti svoja gastronomska iskustva.
#Španjolski specijaliteti za sva nepca
Lokalna hrana Španjolske je savršena, a sama španjolska kuhinja je jedna od najboljih na svijetu. Želiš li kušati bogatstvo Španjolske kuhinje probaj tapase – riječ je o hrskavim kruščićima s različitim nadjevima. Ako se smatraš masterchefom u svoja četiri zida, okušaj se u izradi jela koja možeš pronaći u nastavku teksta i javi nam dojmove. Do tada ćemo pojesti još koji tapas… 😉
Paella
Naravno da moramo spomenuti paellu – jedno od tradicionalnih španjolskih specijaliteta koje obožavaju i stari i mladi. Osim toga to je vjerojatno jedno od najpoznatijih jela diljem svijeta. Paella je i jelo koje ima milijun varijacija – nećeš pogriješiti staviš li unutra školjke, piletinu, škampe ili sve to zajedno. Okušaj se u izradi i javi nam dojmove! Dobar tek!
Piso
Piso je jelo od paprike, rajčice, luka i tikvica. Ovo je prava vegetarijanska poslastica koju obožavaju Madrižani.
Migas
Migas je izvorno pastirsko jelo od prženih komadića kruha, a servirano je s papričicama i sa slaninom.
Crema Catalana
Da ne zaboravimo naše sladokusce, moramo izdvojiti i cremu Catalanu. Crema Catalana je prava delicija. Riječ je o kremi od jaja sa slojem prženog šećera na vrhu. Najviše sliči našoj rožati.
#Otkrij najslasnija talijanska jela
Lasagne
Moramo priznati da je Garfield u potpunosti u pravu kad kaže da su mu lasagne najdraže jelo. Svima dobro poznato jelo dolazi u raznim varijantama. Tako možemo imati vegetarijanske ili mesne lazanje. Sigurni smo da nećeš pogriješiti bez obzira na to koji način pripreme lazanja odabereš.
Trofie al pesto
Naziv pesto doslovno znači “zgnječiti”. U ovom slučaju gnječi se bosiljak, sir Parmigiano Reggiano, pinjoli, češnjak, krupna sol i vrhunsko maslinovo ulje. Rezultat je gusti kremasti namaz koji miriše na mediteranski vrt i vapi za miješanje s ručno rađenom tjesteninom koja podsjeća na pljukance, a zove se trofie.
Tiramisu
Kao i uvijek, za kraj nešto slatko! Slaže se u slojevima – red kreme od jaja i mascarponea pa red piškota namočenih u kavi. Redovi se izmjenjuju, ovisno o tome koliko ima mjesta. Na kraju ide posip od gorkog kakaa. Tiramisu je jedan od omiljenih talijanskih deserata, a poznat je i obožavan diljem svijeta. Uživaj!
#Upoznaj zavodljivu Francusku kuhinju
Francuska kuhinja spada u jedne od najcjenjenijih kuhinja na svijetu i s razlogom se bori za gastronomskog kralja. Ako nisi avanturističkog duha, ne moraš probati puževe. Ipak, među brojnim specijalitetima sigurno ćeš pronaći nešto za sebe.
Macaron
Ovog puta ćemo započeti predstavljanje kulinarskih specijaliteta nečim slatkim. Riječ je o macaronsima. 🥰 Ti fini hrskavi i kremasti kolačići okruglastog oblika i raznih boja idealan su desert u svako doba dana i prava su delicija za sve ljubitelje slatkog. Pripremaju se od bademovog brašna, šećera i bjelanjka, dok se nadjev najčešće radi od čokolade, voća te ostalih ukusnih sastojaka. Razlikuju se po okusima i aromama, te dolaze u različitim bojama. Ono što su cupcakesi u Americi, to su macaronsi u Francuskoj.
Croissant
Kroasani su poslastica stvorena da nam uljepša život. Oni su zvijezde klasičnog francuskog doručka. Mogu biti i slatki i slani. Kultna scena iz još kultnijeg filma Doručak kod Tiffaniyja proslavila je ovu poslasticu. Samo se sjeti prve ranojutarnje scene u kojoj Audrey Hepburn izlazi iz taksija zaustavlja se pred izlogom svoje najdraže draguljarnice Tiffany&Co i grickajući croissant sanjari o ljepšem i uzbudljivijem životu.
Samo je jedan “pravi šampanjac”
I za kraj, osim jela moramo spomenuti i “pravi šampanjac” koji nam dolazi iz prekrasne francuske pokrajine Champagne. Francuzi se neumorno bore da se sva ostala pjenušava vina zovu pjenušci. Nije teško naći razlog, zašto je “pravi” šampanjac i danas skup: tradicionalna proizvodnja fermentacije u samoj boci je skupa i zahtjevna, a pravog “šampanjca” ionako nema mnogo jer je sa strogo ograničenog i razmjerno malenog geografskog područja. Moramo priznati, nismo ga još probali, ali kada ga probamo, zasigurno ćemo ti javiti.
#Pridruži nam se!
Mi ne možemo odlučiti tko je naš favorit pa tako ne možemo ni okruniti gastronomskog pobjednika. Svaka od kuhinja je posebna na svoj način. U međuvremenu, posjeti nas u svim našim učionicama, čak i onim virtualnim i pridruži se našem tečaju portugalskog, španjolskog, talijanskog ili francuskog.
Pridruži nam se!
Uštedi na telefonskom pozivu! Ispuni obrazac i naše simpatične savjetnice za upis uskoro će te kontaktirati!
Upotrebom ovog obrasca prihvaćaš pohranu i rukovanje tvojim podacima na ovoj mrežnoj stranici. Provjeri Pravila privatnosti.
Prvi saznaj za sve pogodnost i novosti, prijavi se na naš newsletter! A za sve ostalo prati nas na našem Facebook i Instagram profilu!😉